Glädje, kvalité och hållbarhet

Glädje, kvalité och hållbarhet

Nyhet

Franska klassiker för kvalitétsnjutare

Den tunna pannkakan från Frankrike, crêpes, är omåttligt populär inte bara i dess hemland utan också i Norrtälje. Crêpes kan serveras till både förrätt, varmrätt och efterrätt. Vill du ha den matigare varianten kallas den för galette och är gjord på bovetemjöl.

Precis intill Stora torget, hos Crêperiet i Norrtälje finns det crêpes för alla smaker; allt från ordentliga galettes som mättar mer än väl till sötare crêpes gjorda på en smet som liknar våra klassiska pannkakor. Pernilla Widegren som står bakom Crêperiet i Norrtälje fick idéen efter att bott på Gotland under ett par år. Hon kände att ett crêperie saknades i Norrtälje.

Satsar på ekologiska produkter

För Pernilla har det varit viktigt att inte bara tänka på att kunderna ska vara mätta och nöjda efter ett besök. Även naturen och vår planet ska må bra.

– Vi satsar så mycket vi bara kan på utvalda ekologiska produkter och erbjuder alltid vegetariska och veganska alternativ på vår meny. Stor del av inredningen i kaféet är dessutom gjort av återvunnet material, berättar Pernilla. Ett par gamla dörrar från ett sekelskifteshus har använts till montern, borden kommer från ett annat kafé som lades ner och bordsskivorna är från ett rivningsobjekt i Norrtälje.

Att det finns en omtanke om såväl gäst som planet märks. Det är en ombonad och varm känsla inne i caféet som ändrar skepnad efter rådande årstid. På sommaren öppnas alla fönster på vid gavel, bord ställs ut på gågatan utanför och ända till klockan nio på kvällen njuter gäster av galetter och ett svalkande glas vin på uteserveringen. På vintern pyntas det stämningsfullt, serveras varm choklad med nutella och spelas julmusik.

– För oss är det viktigt att vi kan vara stolta över det vi tillagar och serverar. Vi gör alla crêpes helt från grunden, kvalité är viktigt.

Under Hamnkalaset fanns Crêperiet i Norrtälje på plats i kvalitetsnjutarloungen och bjöd på galetter till de 180 besökare som under dagen passade på att ställa frågor om Norrtälje hamn samtidigt som de lyssnade på livemusik. Var du på plats i lougnen och fick mersmak? Om du trots de generösa öppettiderna inte får till ett besök på crêperiet och vill stilla ditt sug går det bra att göra galetter hemma.

Crêperiet i Norrtälje serverar både den lite matigare varianten galette och den sötare som är mer lik vår klassiska pannkaka. På menyn finns både vegetariska och veganska alternativ och alla galetter är laktos- och glutenfria.

Kort om Norrtelje Musteri

Plats: Estunavägen 65, Norrtälje
Öppettider: Se Norrtelje Musteris Facebook för exakta öppettider
Kontakt: www.facebook.com/norrteljemusteri
Övrigt: Norrtelje Musteri startade 2017 och har idag cirka 40 återförsäljare. Hela tillverkningsprocessen av musten sköts av Katarina själv. Det tar cirka 1,5 timme att pressa ett halvt ton äpplen

Om Katarina Holmberg

Bor: I centrala Norrtälje
Antal år bosatta i Norrtälje: Katarina flyttade hit 1989 från Lund
Yrke: Startat och driver Norrtelje Musteri. Innan dess har hon bland annat jobbat på Säpo
Katarinas tre bästa Norrtäljetips:
1. Självklart ett besök hos Norrtelje Musteri.
2. Färsna Gård är trevligt för både stora och små med alla djuren och deras fik som heter REKOmmenderas.
3. Riddersholms Naturreservat är otroligt vackert! Och när man ändå lämnat centrala Norrtälje och begett sig ut till Rådmansö så får man inte missa Rådmansö Bageributik i Södersvik. De har de absolut godaste surdegsbröd jag ätit och helt rätt så belönades de även med två guldmedaljer vid årets SM i mathantverk.

Jag är en kvalitetsnjutare

och vill stå med på inbjudningslistan till guldkantade events, vara med i VIP-utlottningar och få information före alla andra om Norrtälje Hamn. Skick