Öl inspirerad av skärgården

Öl inspirerad av skärgården

Nyhet

Öl inspirerad av skärgården

Sju ölsorter inspirerade av skärgården, producerade i Norrtälje för ölälskande kvalitetsnjutare. Västergården Bryggeri startades 2013 av Hans och Ulrika Rosander samt Marcus Lindgren . Idag säljs deras öl på systembolaget och hos flertalet restauranger, både i Norrtälje och utanför kommungränsen. Under Hamnkalaset 2018 kunde besökare i kvalitetsnjutarloungen få nöjet att njuta av starkölen Tjärven, en söt och fruktig ale som av tillverkarna själva beskrivs som en öl med komplex smak.

Västergården Bryggeri har inte bara starköl i sitt sortiment. En av deras visioner var redan från början att kunna bemästra alla tre alkoholkategorier; lättöl, folköl och starköl och på så vis kunna erbjuda något för alla ölälskare. Bryggeriets Bondöl är en ljus lättöl med mycket smak, Seglarölen är rund och blommig i smaken och starkölen Söderarm, uppkallad efter Söderarms skärgård i norra Roslagen har en söt pistagesmak.

Att få arbeta och verka närproducerat och med närhet till kunderna gör att transportkedjan blir kort, något som är bra för både öl och miljö. Västergården Bryggeri började egentligen med en pojkdröm; Marcus Lindgren drömde om ett bryggeri på en skärgårdsö men eftersom det skulle bli svårt att frakta öl, maskiner och alla ingredienser dit startades istället bryggeriet i lilla orten Anderssvedja i Norrtälje kommun. Idag har bryggeriet kapacitet att brygga 1000 liter öl om dagen. Lokalen där bryggeriet huserar har dessutom plats för 28 sittande gäster och man erbjuder ölprovning för de intresserade.

Hantverksöl som produceras av små bryggerier som är för stora för att få kallas microbryggerier är populärt; ölen har blivit en statussymbol och fått ta plats i finrummet. Och det är välförtjänt, öl finns numer i en uppsjö av olika varianter och smaker och de riktiga ölälskarna menar att det inte finns någon maträtt till vilken öl inte passar. På Västergården Bryggeri bryggs det för fullt och i framtiden hoppas man kunna utveckla verksamheten och anordna både bröllop och födelsedagsfester.

Västergården Bryggeri har sju olika sorters öl, alla inspirerade av Roslagens skärgård.
Att bemästra alla tre alkoholkategorier var en vision och ett mål redan vid starten 2013.

Kort om Norrtelje Musteri

Plats: Estunavägen 65, Norrtälje
Öppettider: Se Norrtelje Musteris Facebook för exakta öppettider
Kontakt: www.facebook.com/norrteljemusteri
Övrigt: Norrtelje Musteri startade 2017 och har idag cirka 40 återförsäljare. Hela tillverkningsprocessen av musten sköts av Katarina själv. Det tar cirka 1,5 timme att pressa ett halvt ton äpplen

Om Katarina Holmberg

Bor: I centrala Norrtälje
Antal år bosatta i Norrtälje: Katarina flyttade hit 1989 från Lund
Yrke: Startat och driver Norrtelje Musteri. Innan dess har hon bland annat jobbat på Säpo
Katarinas tre bästa Norrtäljetips:
1. Självklart ett besök hos Norrtelje Musteri.
2. Färsna Gård är trevligt för både stora och små med alla djuren och deras fik som heter REKOmmenderas.
3. Riddersholms Naturreservat är otroligt vackert! Och när man ändå lämnat centrala Norrtälje och begett sig ut till Rådmansö så får man inte missa Rådmansö Bageributik i Södersvik. De har de absolut godaste surdegsbröd jag ätit och helt rätt så belönades de även med två guldmedaljer vid årets SM i mathantverk.

Jag är en kvalitetsnjutare

och vill stå med på inbjudningslistan till guldkantade events, vara med i VIP-utlottningar och få information före alla andra om Norrtälje Hamn. Skick