Glädje, kvalité och hållbarhet

Glädje, kvalité och hållbarhet

Nyhet

Glädje, kvalité och hållbarhet är företagaren Katarinas ledord

Katarina Holmberg startade sitt företag, Norrtelje Musteri, för drygt ett år sedan. Hon fick upp ögonen för äppelmust när familjen själva skulle ta vara på nedfallna äpplen.

– Jag kunde inget om must innan, men gjorde en gång ett personlighetstest som visade att min största styrka är att jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker och känner att inget är omöjligt. Och när väl idén till Norrtelje Musteri hade uppstått tänkte jag ’varför inte? Det är inte värre än att det inte kommer att fungera.

Och fungerat har det. Från musteriet i Norrtälje tillverkar idag Katarina helt egen äppelmust av svenska äpplen och med stort fokus på glädje, kvalité och hållbarhet.

Att vara egen företagare är inte alltid helt enkelt i sin natur och det är därför viktigt att det finns både vägledning, stöd och gemenskap att ta del av. Katarina har aldrig tidigare drivit företag men upplever att Norrtälje är en företagarvänlig stad.

– Jag har en väldigt positiv bild av att driva företag här i Norrtälje, vi har verkligen en trevlig och hjälpsam attityd företagare emellan. Jag har kontakt med andra som driver musterier runt om i Sverige och många av de problem och svårigheter som de stöter på har jag fått hjälp att lösa, tack vare andra hjälpsamma företagare i staden. Det är verkligen bara fördelar med att vara verksam i just Norrtälje.

Katarina berättar att det handlar om allt från att komma med goda råd, till praktisk hjälp när det kniper.

– Jag fick en stor leverans av äpplen och insåg att det skulle vara omöjligt att börja musta de äpplena som låg i backarna längst ner. Då ringde jag ett lokalt åkeri och frågade om de kunde hjälpa mig med den tunga lasten. Det tog inte lång tid innan de var här med en truck och hjälpte till. När jag sen en dag kom till musteriet i somras stod det plötsligt en manuell pallast här utanför som jag inte kände igen. Det visade sig att de hade kommit över en sådan och istället för att slänga eller sälja den vidare tänkte de på mig och att jag säkert skulle ha användning för den.

Hållbart företagande viktigt
Vid Norrtelje Musteri genomsyras hela tillverkningsprocessen av glädje, kvalité och inte minst hållbarhet. Till och med de restprodukter som blir kvar av äpplena tas till hand om.

– Jag funderade en del vad jag skulle göra av restprodukterna som blir över efter att äpplena pressats. Andra musterier körde iväg till tippen eller hade containrar där de slängde allt, men det kändes så tråkigt eftersom det ju är fina råvaror. Så jag skrev på Facebook och Instagram och frågade om det var någon som vill ha och det visade sig att jägare och en del bönder hade användning av det. Ytterligare ett exempel på den lokala gemenskapen som finns.

Företagande i Norrtälje Hamn
I Norrtälje Hamn kommer företagandet att blomstra. I hela området kommer det att finnas möjlighet för företag att bedriva sin verksamhet. Vilka verksamheter som önskas och hur dessa kan komplettera det redan befintliga utbudet i området har diskuterats på workshops tillsammans med företagare som är medlemmar i Norrtälje Handelsstad. Vill du läse mer om samarbetet mellan Norrtälje Hamn och Norrtälje Handelsstad kan du göra det HÄR (http://norrtaljehamn.se/workshop-om-hamnens-framtida-utbud/)

Är du intresserad av att driva företag i Norrtälje?
Här är några av de organisationer som kan vara till hjälp:

  • Företagarna Roslagen: www.foretagarna.se/roslagen
  • NyföretagarCentrum Roslagen: www.nyforetagarcentrum.se/roslagen/
  • Coompanion Roslagen: stockholmsregionen.coompanion.se
  • Freija – Roslagens företagarkvinnor: www.freija.se
  • Roslagsmentorer: www.roslagsmentorer.se

Kort om Norrtelje Musteri

Plats: Estunavägen 65, Norrtälje
Öppettider: Se Norrtelje Musteris Facebook för exakta öppettider
Kontakt: www.facebook.com/norrteljemusteri
Övrigt: Norrtelje Musteri startade 2017 och har idag cirka 40 återförsäljare. Hela tillverkningsprocessen av musten sköts av Katarina själv. Det tar cirka 1,5 timme att pressa ett halvt ton äpplen

Om Katarina Holmberg

Bor: I centrala Norrtälje
Antal år bosatta i Norrtälje: Katarina flyttade hit 1989 från Lund
Yrke: Startat och driver Norrtelje Musteri. Innan dess har hon bland annat jobbat på Säpo
Katarinas tre bästa Norrtäljetips:
1. Självklart ett besök hos Norrtelje Musteri.
2. Färsna Gård är trevligt för både stora och små med alla djuren och deras fik som heter REKOmmenderas.
3. Riddersholms Naturreservat är otroligt vackert! Och när man ändå lämnat centrala Norrtälje och begett sig ut till Rådmansö så får man inte missa Rådmansö Bageributik i Södersvik. De har de absolut godaste surdegsbröd jag ätit och helt rätt så belönades de även med två guldmedaljer vid årets SM i mathantverk.

Jag är en kvalitetsnjutare

och vill stå med på inbjudningslistan till guldkantade events, vara med i VIP-utlottningar och få information före alla andra om Norrtälje Hamn. Skick